Σημειώσεις σε έναν ρόλο - Ίλζε (από το Ξύπνημα της Άνοιξης)

Το έργο

Το έργο "Το Ξύπνημα της Άνοιξης" του Φ.Βέντεκιντ, επικεντρώνεται σε μια ομάδα εφήβων, που έχουν τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα και έρχονται αναπόφευκτα σε σύγκρουση με τους καταπιεστικούς γονείς και δασκάλους τους. Ο Μόριτς και οι φίλοι του παρουσιάζονται συμπαθητικοί, μ’ όλους τους φόβους, τις χαρές και τις νευρώσεις τους σε πλήρη αποκάλυψη.
Σχεδόν σαν πίνακας ζωγραφικής, το έργο χρησιμοποιεί τολμηρές πολύχρωμες εικόνες, για να δημιουργήσει έναν καμβά με τις σαν όνειρο επιθυμίες και φαντασιώσεις που αγγίζουν το κοινό με την ευθύτητά τους.
Σήμερα, εκατό χρόνια μετά την πρώτη περιβόητη παράσταση, καταφέρνει ακόμα να προκαλεί το κοινό με την ειλικρινή απεικόνιση της σεξουαλικότητας.

Ο ρόλος της Ίλζε

Η Ίλζε δίνει στον αφελή Μόριτς μια ζωντανή εικόνα ενός απαγορευμένου τρόπου ζωής. Η ηθοποιός πρέπει ν’ αποφασίσει πόσα απ’ αυτά είναι φτιαχτά. Κάθε εικόνα πρέπει να σφύζει από ζωή. Η Ίλζε ήταν μέρος ενός γραφικού, ζαλιστικού κόσμου, που το μεθύσι είναι κύριο συστατικό. Η ιστορία και τα γεγονότα που διηγείται πρέπει να μαγνητίζουν τον θεατή. Τίποτα στον τρόπο που τα λέει δεν είναι στατικό και πεζό. Είναι μια αληθινή μποέμ, με δίψα για τη ζωή. Είναι σαν τον Γαλάζιο Άγγελο: απ’ τη μια αθώα και απ’ την άλλη δαιμονική γυναίκα.
Η ηθοποιός, πρέπει να προσεγγίσει αυτόν τον μονόλογο χωρίς ντροπή. Στην πραγματικότητα ο σκοπός είναι να προκαλέσει μια αντίδραση. Είναι ένας χαρακτήρας που ευημερεί στο γλέντι και την υπερβολή. Η ζωή γι’ αυτήν είναι συναρπαστική.
Arnold Böcklin - Frühlingserwachen (1880) via Wikimedia Commons

Σχόλια