Σημειώσεις σε έναν ρόλο - Μερ Υμπύ (από το Βασιλιά Υμπύ)

Το έργο

Το έργο είναι μια σάτιρα πάνω στη σκληρότητα, την εξουσία και την τυραννία. Ο Ζαρρύ δημιούργησε ένα μοναδικό θεατρικό στυλ που συνδυάζει στοιχεία φάρσας και κουκλοθεάτρου.
Ο Περ Υμπύ είναι ένα χονροειδές τέρας, λίγος Μάκμπεθ, λίγος Ερρίκος ο 8ος, που βασανίζει και σκοτώνει με το παραμικρό. Είναι το πνεύμα της καταστροφής, που με το ένα χέρι χαϊδεύει και με το άλλο σκοτώνει.
Η Μερ-Υμπύ, είναι ένας συνδυασμός της Λαίδης Μάκμπεθ και της Έλενας Τσαουσέσκου, που χρησιμοποιεί τον άνδρα της για να ικανοποιήσει τη δική της δίψα για εξουσία και πλούτο. Και οι δυο τους είναι τα σκοτεινά πνεύματα της καταπίεσης που διατρέχουν τη μοντέρνα ιστορία.
Η Μερ-Υμπύ έκανε ένα μακρύ ταξίδι. Είναι εξουθενωμένη και παρόλαυτά γεμάτη ιστορίες που πρέπει επειγόντως να ειπωθούν μες την κούρασή της. Η σφαγή που περιγράφει έχει κάτι από καρτούν, βοηθούμενη και από τις χωρίς νόημα λέξεις του Ζαρρύ, με τις οποίες διανθίζεται η περιγραφή της και που έχουν προσαρμοστεί κατάλληλα και σ’ αυτή τη μετάφραση.
Ένας εργατικός ηθοποιός, όμως πρέπει να βρει κάποιο βαθμό αλήθειας σ’ αυτά. Η πρόσφατη ιστορία στις χώρες της Βαλκανικής, δίνουν στη φαρσική ιστορία της Μερ-Υμπύ μια σκληρή και ανησυχητική δόση αλήθειας.
Η ηθοποιός πρέπει να προσπαθήσει να μπερδέψει την αλήθεια και την φαντασία, έτσι που να αποδώσει τον λόγο με οξύ χιούμορ.
Première Ubu Roi

Σχόλια