Βιογραφικό Σημείωμα
Ο Ανδρέας Κάλβος (1792-1867) ήταν ποιητής και ευρυμαθής λόγιος. Καταγόταν από τη Ζάκυνθο. Πρωτότοκος γιος του κερκυραίου γιατρού Ιωάννη Κάλβου και της ζακύνθιας αριστοκράτισσας Αδριανής Ρουκάνη. Σε ηλικία 13 χρονών οι γονείς του χώρισαν. Η μητέρα του ξαναπαντρέυτηκε και ο πατέρας τους πήρε τον ίδιο και τον αδελφό του και εγκαταστάθηκε κοντά σε συγγενείς στου στο Λιβόρνο.
Ο Ανδρέας Κάλβος ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Φλωρεντία, όπου γνώρισε τον Ούγο Φώσκολο. Ο Φώσκολο βοήθησε πολύ τον Κάλβο, δίνοντας του στέγη και τροφή. Και αργότερα όταν ο ποιητής πήγε στο Λονδίνο πάλι από τον Φώσκολο θα φιλoξενηθεί. Εκεί στο Λονδίνο θα αρχίσει να παραδίδει μαθήματα ελληνικής και ιταλικής γλώσσας και να συγγράφει. Την περίοδο αυτή έγραψε στην ιταλική γλώσσα δύο τραγωδίες εμπνευσμένες από τους αρχαίους ελληνικούς μύθους, τις "Δαναίδες" και τον "Θηραμένη". Οι τραγωδίες αυτές δημοσιεύθηκαν αλλά τα αντίτυπα τους με την πάροδο του χρόνου εξαφανίσθηκαν. Ώσπου ο καθηγητής Λάζαρος Βελέλης, ανακάλυψε ένα αντίτυπο των "Δαναίδων".
Στο Λονδίνο ο Ανδρέας Κάλβος παντρεύτηκε. Η αγγλίδα γυναίκα του όμως πέθανε σύντομα το 1821.
Όταν ξέσπασε η Εθνική Επανάσταση του ’21, ο ποιητής πήγε αμέσως στο Ναύπλιο για να υπηρετήσει τον αγώνα. Τελικά δεν πολέμησε αλλά βοήθησε το Έθνος με τα ποιήματα του. Έγραψε πατριωτικές ωδές (δημοσιεύτηκαν το 1824 η πρώτη συλλογή και το 1826 η δεύτερη που ήταν αφιερωμένη στον στρατηγό Λαφαγιέτ), διακρινόμενες για τη λυρική ορμή και την ιδιότυπη στιχουργική και γλώσσα.
Όταν ξέσπασε η Εθνική Επανάσταση του ’21, ο ποιητής πήγε αμέσως στο Ναύπλιο για να υπηρετήσει τον αγώνα. Τελικά δεν πολέμησε αλλά βοήθησε το Έθνος με τα ποιήματα του. Έγραψε πατριωτικές ωδές (δημοσιεύτηκαν το 1824 η πρώτη συλλογή και το 1826 η δεύτερη που ήταν αφιερωμένη στον στρατηγό Λαφαγιέτ), διακρινόμενες για τη λυρική ορμή και την ιδιότυπη στιχουργική και γλώσσα.
Το 1827 πήγε στην Κέρκυρα, όπου απέτυχε αρχικά να διορισθεί εις την Ιόνιον Ακαδημία και αποφάσισε να ασκήσει το επάγγελμα του οικοδασκάλου. Αργότερα ίδρυσε ιδιωτικό σχολείο. Όταν ο Γκίλφορντ("άρχοντας της Ιονίου Ακαδημίας") πέθανε και ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Α. Μουστοξύδης, ο Ανδρέας Κάλβος ανέλαβε να διδάσκει φιλοσοφία στην Ακαδημία. Αργότερα παραιτήθηκε και κράτησε τη θέση του συντάκτη στην "Επίσημη Εφημερίδα". Είχε εγκαταλήψει την ποίηση, όταν άρχισε να συγγράφει πάλι και να μεταφράζει, ξενόγλωσσες πραγματείες.
Αναχώρησε πάλι για το Λονδίνο και ξαναπαντρεύτηκε. Μετά τον θάνατο της δεύτερης συζύγου του, πέθανε κι εκείνος, το 1867.
Αναχώρησε πάλι για το Λονδίνο και ξαναπαντρεύτηκε. Μετά τον θάνατο της δεύτερης συζύγου του, πέθανε κι εκείνος, το 1867.
Εργογραφία
- Le danaidi· Tragedia di Andrea Calbo. Λονδίνο, Boyle and Callaghan, 1818.
Νolan F., Remarks on a passage in Eusebius's Ecclesistiastical History with translations in modern Greek and Italian. Λονδίνο, 1818. - Italian lessons in four parts · Part I. The synopsis of the italian grammar, with exercises upon each rule. Part II. Translation of the first book of Robertson’s history of the reign of the Emperor Charles V. Part III. Saul, tragedia di Vittorio Alfieri. Part IV. Extracts fron Tasso, Ariosto, Petrarca and Dante. By Andrea Calvo. Λονδίνο, Boyle and Callaghan, 1820.
- Βιβλίον των δημοσίων προσευχών και της υπηρεσίας των μυστηρίων και άλλων εκκλησιαστικών θεσμών και τελετών , κατά το έθος της Ηνωμένης Εκκλησίας Αγγλίας και Ιβερνίας, ω προσετέθη το Ψαλτήριον του Δαυίδ και αι μετά τας Συναπτάς Επιστολαί και Ευαγγέλια. Μεταφρασθέν εκ της Αγγλικής εις την κοινήν της Ελλάδος διάλεκτον υπό Α.Κάλβου Ιωαννίδου. Λονδίνο, Samuel Bagster, 1820.
- Η Λύρα · Ωδαί Ανδρέα Κάλβου Ιωαννίδου του Ζακυνθίου. Γενεύη , Guil.Fick, 1824. (οι δέκα πρώτες)
- Ωδαί Κάλβου του Ζακυνθίου. Παρίσι, χ.ε., 1826 (το σύνολο των ωδών).
- Κάλβου και Χριστόπουλου Λυρικά. Παρίσι,τυπ.Ρενουάρδου,1826. (οι δέκα τελευταίες ωδές)
- Ωδαί Κάλβου του Ζακυνθίου (ανατυπωθείσαι κατά την παρισινήν εκδοχήν του 1826). Αθήνα, τυπ.Ζ.Γρυπάρη-Α.Καναριώτου,1864 (οι δέκα πρώτες).
- Η Λύρα Ανδρέου Κάλβου και ανέκδοτος ύμνος Αντωνίου Μαρτελάου.Ζάκυνθος, εκδ.Σεργ.Ραφτάνη, 1881(πλήρης έκδοση). Συγκεντρωτικές εκδόσεις
- Ανδρέου Κάλβου, Η Λύρα. Αθήνα, Φέξης, 1911.
- Κάλβου Άπαντα· Λύρα. Αθήνα, Στοχαστής, 1928.
- Κάλβου, Η Λύρα· Μερ πρόλογο Γιώργου Σεφέρη. Αλεξάνδρεια, 1942.
- Μερακλής Μ.Γ., Ανδρέα Κάλβου, Ωδές (1-20)· Ερμηνευτική έκδοση. Αθήνα, Εστία, χ.χ.
- Ανδρέου Κάλβου· Λύρα-Ωδαί. Αθήνα, Εκδοτική Φιλολογική Εταιρεία, 1956.
- Ανδρέα Κάλβου, Ωδαί· Κριτική έκδοση Filippo Maria Pontani. Αθήνα, Ίκαρος, 1970.
- Ανδρέα Κάλβου· Άπαντα. Αθήνα, Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων, 1979. (εισαγωγή Κωνσταντίνου Τσάτσου)
- Οι Ψαλμοί του Δαϋίδ· Υπό Ανδρέα Κάλβου· Εισαγωγή- Σχόλια Γιάννη Δάλλα. Αθήνα, Κείμενα, 1981.
- Ανδρέου Κάλβου Ιωαννίδου, Η Ιωνιάς· Φιλολογική επιμέλεια Γιάννη Δάλλα. Αθήνα, Συνέχεια, 1992.
- Ωδαί· Επιμέλεια Γιάννης Δάλλας. Αθήνα, Ωκεανίδα, 1997.
Άλλες πληροφορίες
Χειρόγραφα του λογοτέχνη υπάρχουν στο Γενικό Αρχείο του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου (Ε.Λ.Ι.Α.)
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Θα χαρούμε να μάθουμε τη γνώμη σας.