Ελία Καζάν (1909-2003)

Βιογραφικά στοιχεία

Elia Kazan [1909-2003]

Αμερικανός θεατρικός και κινηματογραφικός σκηνοθέτης, με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη.
Ιδρυτικό στέλεχος του Actors Studio που δημιουργήθηκε το 1947 για τη μελέτη της "Μεθόδου"  Στανισλάβσκι στην υποκριτική.
Θεατρικά έργα που σκηνοθέτησε μεταξύ άλλων είναι: Με τα Δόντια του Θ. Ουάιλντερ (1942), Λεωφορείον ο Πόθος (1947) και Λυσσασμένη Γάτα (1955) του Τέννεση Ουίλιαμς.
Στη φιλμογραφία του συμπεριλαμβάνονται: Gentlemen's Agreement (1948), East of Eden (1954) και The Visitors (1972)

Ο Ελία Καζάν είπε...

Για την εκπαίδευση του ηθοποιού

«Εξοργίζεται κανείς και αποκαρδιώνεται όταν διαπιστώνει πόσο ανεκπαίδευτοι είναι πολλοί αστέρες του θεάτρου, πόσο περιορισμένη είναι η γκάμα της φωνής τους, πόσο επαρχιώτικη είναι η ομιλία τους και πόσο άγαρμπες οι κινήσεις του κορμιού τους. Αναφέρομαι σε σοβαρούς ηθοποιούς, φίνους ανθρώπους στο άνθος της ηλικίας τους, που λένε "όλα τα σωστά πράγματα", που ξέρουν "το σύστημα της δουλειάς" και που τρέμουνε από φόβο σαν τους ζητήσεις κάτι που ξεπερνά τα όρια της απλότητας που συνήθισαν, κάτι πέρα από το "φυσικό" παίξιμο. Αυτό δεν οφείλεται ούτε σε τεμπελιά, ούτε σ’ έλλειψη φιλοδοξίας ή ενδιαφέροντος στη δουλειά τους. Έτσι είναι οι ηθοποιοί, γιατί έτσι είναι το θέατρο μας. Γενικά απ’ τον ηθοποιό δε ζητούν τίποτα παραπάνω από το να είναι αυτός που είναι, τέλεια αυτός που είναι, πάντα αυτός που είναι» ~ Ελία Καζάν


Σχόλια