Μπέρτολτ Μπρεχτ [1898-1956]


Βιογραφικά στοιχεία

Brecht Bertolt [1898-1956]

Γερμανός δραματουργός και ποιητής. Το έργο του Μπρεχτ μετά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, καθιερώθηκε παγκόσμια. Τα έργα του κλείνουν μέσα τους μια διάρκεια, το σπέρμα της αιώνιας ανθρώπινης υπόστασης και η απόδειξη είναι ότι δεν καταλύθηκαν από το χρόνο αλλά τώρα προβάλλονται και τιμούνται περισσότερο παρά ποτέ. Ιδρυτής του Berliner Ensemble. Έργα του: Όπερα της Πεντάρας, Μάνα κουράγιο, Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν, Άντρας γι’ άντρα, Ο κύκλος με την κιμωλία, κ.ά.


O Μπέρτολτ Μπρεχτ είπε...

Για τη σημασία της παρατήρησης

Οι σχολές θεάτρου, παραμελούν την παρατήρηση και τη μίμηση του παρατηρούμενου. Έτσι οι νέοι έχουν την τάση να εκφράζονται χωρίς να παίρνουν υπόψη τους τα ερεθίσματα που δέχονται, στα οποία όμως χρωστούν τον τρόπο έκφρασης τους. Ο ηθοποιός δεν αρκεί να παράγει ποιητικές μορφές, πρέπει ν’ αποτυπώνει και να επεξεργάζεται συνέχεια πραγματικούς τύπους που βρίσκονται τριγύρω του ή ανήκουν στο ευρύτερο περιβάλλον του. Για τον ηθοποιό ολόκληρος ο κόσμος μεταβάλλεται κατά κάποιο τρόπο σε θέατρο και ο ίδιος σε θεατή.
(Uber den Beruf des Schauspielers)

Για τα συναισθήματα

Ο ηθοποιός δεν κλείνει την πόρτα σε καμιά χαρά και σε καμιά λύπη, τα συναισθήματα αυτά τα χρειάζεται στη δουλειά του, διότι πρώτο του μέλημα είναι να επιδιώκει να παραμείνει άνθρωπος.
(Uber den Beruf des Schauspielers)

Για την επιτυχία

Ο κ. Κ. είδε μια ηθοποιό να περνάει κι είπε: «Είναι όμορφη». «Τελευταία είχε επιτυχία χάρη στην ομορφιά της», τον πληροφόρησε ο συνοδός του. Ο κ. Κ. φουρκίστηκε κι είπε: «Όχι είναι όμορφη γιατί είχε επιτυχία». 
(Οι ιστορίες του κυρίου Κόινερ-Μπ.Μπρεχτ)

Ηλεκτρονικές σελίδες για τον Μπέρτολτ Μπρεχτ

Σχόλια